Begin 2022 krijgen lage inkomens extra geld voor de energierekening

donderdag 16 december - 10:09
De energieprijzen zijn de afgelopen maanden fors gestegen. Veel huishoudens in Nederland moeten hogere energierekeningen betalen. Het Rijk heeft besloten om alle huishoudens gedeeltelijk te compenseren. Daarnaast krijgen huishoudens met een laag inkomen een extra vergoeding via een eenmalig geldbedrag.

Energiebelasting gaat omlaag

Voor alle huishoudens in Nederland wordt in 2022 de energiebelasting met ongeveer € 400,00 per huishouden verlaagd. Dit betekent dat u minder energiebelasting hoeft te betalen in 2022. Het afrekenen van deze belasting gaat via uw energieleverancier. U hoort van hen hoe en wanneer u dit voordeel krijgt. 

Extra geld voor de laagste inkomens

Voor huishoudens met een laag inkomen is het verlagen van de energiebelasting niet voldoende om financieel niet in de knel te komen. Vrijdag 11 maart is door het Kabinet besloten om het bedrag dat deze huishoudens ontvangen te verhogen van € 200,00 euro naar een éénmalig bedrag van ongeveer € 800,00 euro. Dit bedrag zal voor iedereen die voldoet aan de voorwaarden gelijk zijn. Belangrijk is dat wij niet kijken naar uw vermogen.

Voor wie is de regeling?

Ontvangt u van het Werkplein een bijstandsuitkering? Dan ontvangt u het geld vanzelf op uw rekening. U hoeft hier niets voor te doen. Andere huishoudens kunnen begin 2022 een aanvraag indienen. Dit is op dit moment nog niet mogelijk. Het kabinet werkt nog aan een noodzakelijke wetswijziging. Houd deze pagina in de gaten om te zien wanneer aanvragen mogelijk is.

Aanvragen kan wanneer het gaat om bijvoorbeeld:

  • mensen die in loondienst werken met een laag loon,
  • ZZP-ers met een laag inkomen,
  • mensen met een IOW-uitkering van het UWV,
  • mensen met een AOW-uitkering zonder aanvullend pensioen.

De voorwaarden zijn nog niet bekend

Hoe de voorwaarden van deze regeling er precies uit komen te zien is helaas nog niet bekend. Het Werkplein wacht op meer informatie van het Rijk. Daarom ontbreken nu de details nog. Denk bijvoorbeeld aan: wie komt in aanmerking, hoeveel geld krijgt u en aan welke voorwaarden moet u voldoen. Zodra het Werkplein deze informatie ontvangt, informeren wij u.

Het Werkplein streeft ernaar om voor inwoners uit de gemeenten: Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert deze (extra) compensatieregeling in het eerste kwartaal van 2022 uit te kunnen voeren. Uiteraard lukt dit alleen als we de informatie van het Rijk hebben.