Bijverdienen naast de uitkering

In de meeste gevallen worden uw bijverdiensten volledig ingehouden op uw uitkering. In sommige gevallen heeft u misschien recht op vrijlating. Met een vrijlating wordt voor een bepaalde periode een gedeelte van uw inkomen niet met uw uitkering verrekend.

Dit kan bijvoorbeeld als uw baan een bijdrage levert aan het persoonlijk plan dat u met uw klantmanager Werk heeft opgesteld. Dit beoordeelt uw klantmanager Werk. Met een bijstandsuitkering is vrijlating alleen mogelijk als u 27 jaar of ouder bent.

Soms krijgt u als vrijwilliger een onkostenvergoeding voor het werk dat u doet. Ontvangt u minder dan € 180,- per maand of € 1.800,- per jaar (norm 2022), dan heeft dat geen gevolgen voor uw uitkering. Alles wat u meer krijgt dan dit bedrag, trekken we af van uw uitkering. 

Volgt u een stage voor uw opleiding? En staan daar reële onkosten tegenover (reiskosten, studiemateriaal etc.)? Dan heeft u misschien recht op vrijlating van uw stagevergoeding. Met een vrijlating wordt voor een bepaalde periode de stagevergoeding niet met uw uitkering verrekend.