Extra financiële steun met de TONK-regeling

dinsdag 09 februari - 13:47
De TONK-regeling is er voor inwoners die door de coronacrisis moeite hebben om hun woonkosten te betalen. Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK-regeling.

Wat is de TONK?

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is een regeling die inwoners tegemoet komt in de noodzakelijke kosten als zij weinig inkomen hebben als gevolg van de  coronamaatregelen. Bijvoorbeeld als er problemen zijn met het betalen van de woonkosten (bijvoorbeeld uw huur of hypotheek). Welke kosten exact onder de ‘noodzakelijke kosten’ vallen wordt binnenkort bekend gemaakt.

TONK als laatste mogelijkheid

Wilt u in aanmerking komen voor de TONK-regeling? Bekijk dan eerst of u misschien recht heeft op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van het UWV, eventueel in combinatie met huurtoeslag? Als dat zo is dan moet u die namelijk eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering. Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK-regeling hierop een aanvulling zijn.

U mag de TONK-uitkering meestal houden. Maar in sommige situaties mag het Werkplein Hart van West-Brabant ook beslissen dat u de uitkering als lening krijgt, bijvoorbeeld als u weet dat u binnenkort een groot bedrag ontvangt. U moet de TONK-uitkering dan later terugbetalen.

Hoe lang duurt de TONK-uitkering?

U kunt de TONK-uitkering in de periode januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden krijgen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft.

Hoe aanvragen?

Op dit moment werkt het Werkplein Hart van West-Brabant aan de uitwerking van de regeling. Zodra er meer bekend is over de voorwaarden en het mogelijk is de aanvraag te doen, dan vindt u hier meer informatie.