Het Werkplein Hart van West-Brabant maakt een ontwikkeling door die inwoners meer dan voorheen centraal stelt in de dienstverlening. Medewerkers bereiden zich voor op een nieuwe manier van werken. Een manier van werken waarbij onze dienstverlening (nog) beter aansluit op de behoeftes van inwoners, maar ook van samenwerkingspartners en de gemeente. We noemen dit de 'vergroening van de organisatie'.

Van blauw naar groen
De reden voor deze verandering is dat wij ervaren dat de procesgerichte organisatie die het Werkplein nu is, steeds minder goed past bij de wensen van de samenleving. De aanpak is nu vooral gericht op het goed en efficiënt uitvoeren van de Participatiewet. De wens is er om de dienstverlening van het Werkplein nog beter aan te laten sluiten bij maatschappelijke, demografische en economische ontwikkelingen. En die vragen om een andere, meer mens- en resultaatgerichte manier van organiseren en werken. Dit met als uiteindelijk doel het zo goed mogelijk ondersteunen van inwoners.
Opgave
Samengevat wordt de opgave voor het Werkplein om uit te gaan van de talenten en kwaliteiten van inwoners en medewerkers. Proces en inhoud van de ondersteuning worden maatwerk. Onze medewerkers krijgen veel regelruimte om met de inwoner best passende keuzes te maken. Het Werkplein beseft dat het belangrijk is dat de inwoner door het netwerk van partners goed ontvangen wordt in het vangnet van diensten van al deze partners. Niet vanuit centrale regie, maar vanuit een constante houding dat we als partners alleen met elkaar optimale ondersteuning aan onze inwoners kunnen bieden. Samenwerking met collega’s in het sociaal domein wordt de norm. Door het effect van wat we doen nog beter te meten en een continue dialoog hierover te voeren, verwachten we dat de kwaliteit van onze dienstverlening toeneemt en meer inwoners naar vermogen mee kunnen doen in de samenleving. Vanaf september 2022 gaan we aan de slag met deze andere manier van werken.

Samen bouwen
Binnen de organisatieontwikkeling wordt een bottom-up aanpak gehanteerd en geven medewerkers zelf toekomst aan de organisatie. Er is een zogenoemd bouwteam samengesteld, bestaande uit Werkpleiners van verschillende afdelingen. Zij schreven de visie op het Werkplein van 2024 (bekijk hier).
Persona's
Ook ontwikkelde zij zes persona’s; fictieve inwoners die representatief zijn voor mensen die we in onze dagelijkse werkzaamheden tegenkomen. Dit helpt collega’s om zich beter in te kunnen leven in de behoeften van de inwoners en om nog beter te begrijpen voor wie we het doen. De meeste persona’s hebben problemen op meerdere leefgebieden. De achtergrondverhalen, kwaliteiten en obstakels van de persona’s gaan wij gebruiken om intern, en met onze partners in het sociaal domein, het gesprek te voeren over hoe we het beste perspectief kunnen bieden aan de inwoner. Met de persona’s in het achterhoofd zijn de volgende stappen gezet. Zo zijn werkgroepen de visie verder vorm gaan geven. Op een vijftal thema’s is de visie vertaald, met als resulteert zes ‘groendrukken’. De basis voor de nieuwe structuur van het Werkplein. Hierin staat al best concreet omschreven hoe we straks gaan werken.

Frisse blik van buiten
Bij al deze stappen is de cliëntenraad nauw betrokken. Zij fungeren bij deze ontwikkeling als klankbordgroep. Ook maken we gebruik van de expertise van een toetsingscommissie met externe deskundigen. Want een frisse blik van buiten voor aanscherping van inhoud of versterken van samenhang is belangrijk in het proces waarin we ons bevinden.