Vroeg Eropaf, samen geldzorgen aanpakken

vrijdag 27 maart - 15:04
In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens moeite om iedere maand alle rekeningen te betalen en 1 op de 12 huishoudens heeft ernstige betalingsproblemen. Veel mensen met financiële problemen melden zich niet of (veel) te laat voor een betalingsregeling of hulpverlening. Daarom kiezen de zes gemeenten Roosendaal, Etten-Leur, Moerdijk, Halderberge, Rucphen en Zundert ervoor om zélf aan te kloppen bij inwoners met een hoog risico op financiële problemen. Dit noemen zij Vroeg Eropaf.

Vroeg Eropaf werkt zó: Wanneer een inwoner problemen heeft met het betalen van de maandelijkse rekeningen voor huur, energie, water en/of zorgverzekering, neemt een hulpverlener van de gemeente of een maatschappelijk werker contact op. Samen met de inwoner kijken ze wat er nodig is om de betalingsproblemen aan te pakken. Soms heeft iemand recht op subsidies of regelingen. Soms kan er in termijnen worden betaald. En soms is er andere hulp nodig. Doel is om schulden zoveel mogelijk te voorkómen. Snelle hulp bij betalingsproblemen kan veel ellende en maatschappelijke kosten voorkomen.

De6 gemeenten Roosendaal, Etten-Leur, Moerdijk, Halderberge, Rucphen en Zundert werken bij Vroeg Eropaf samen met de woningcorporaties Alwel, Thuisvester en Woonkwartier en met Brabant Water, CZ, coöperatie VGZ en Achmea Zilveren Kruis. Van deze organisaties en van de energiebedrijven ontvangen de gemeenten berichten over betalingsachterstanden. Zo kunnen zij hulp aanbieden waar dat nodig is. 

Door het coronavirus kunnen de hulpverleners van Vroeg Eropaf momenteel niet op huisbezoek. In plaats daarvan bieden zij telefonisch hun hulp aan. Iedereen die wordt gebeld, ontvangt eerst een brief van de gemeente over Vroeg Eropaf.  

Heeft u schulden? De gemeente kan u helpen om ervoor te zorgen dat uw financiële situatie weer stabiel wordt en uw schuldprobleem (indien mogelijk) wordt opgelost. Ga naar ondersteuning in uw gemeente.