Werken en inburgeren bij DSV

donderdag 07 november - 16:34
Acht statushouders starten binnenkort bij DSV in Moerdijk met een nieuwe baan én inburgeringslessen. Net zoals zoveel bedrijven in de regio, is DSV altijd op zoek naar gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers. Met een nieuw project van het Werkplein wil DSV mensen graag een kans geven die gevlucht zijn voor oorlog en onderdrukking. Werken en inburgeren op de werkvloer: twee vliegen in één klap.

Werk en inburgeren

“Door werk en inburgering hand in hand te organiseren, geeft dit aan beide kanten een impuls. Statushouders zijn meer beschikbaar voor werk en blijven werken aan hun inburgering. Door de ervaringen die statushouders op de werkvloer opdoen ben ik ervan overtuigd dat deze inburgering een extra boost krijgt”, licht Moerdijkse wethouder en Werkpleinbestuurder Thomas Zwiers toe.

Selectie van kandidaten

Het Werkplein Hart van West-Brabant heeft de kandidaten geselecteerd in samen-spraak met taalaanbieder Elycio en Vluchtelingenwerk. Voor de werkgever is gekeken naar sectoren met een groot personeelstekort en bedrijven die anders niet aan geschikte werknemers komen. Het Werkplein heeft samen met kandidaten gekeken naar hun mogelijkheden om werkzaamheden uit te voeren, motivatie en fase van inburgering.

Passend werk voor statushouders

In de praktijk blijkt het voor veel statushouders lastig om werk te vinden passend bij hun ervaring, kwalificaties, mogelijkheden en ambities. Door aan de slag te gaan bij DSV doen zij relevante werkervaring op en wordt gewerkt aan inburgering. Dit vergroot de verdere kansen op de arbeidsmarkt. “Bij DSV is er ruimte voor het verhaal achter de mens en een groeiend begrip voor elkaar met ieders zijn achtergrond”, aldus Bas Fraanje, regio-directeur Zuidwest-Nederland van logistiek multinational DSV.

Pilot in de praktijk

Deelnemers starten met een maand proefperiode bij DSV van 32 uur per week. Gedurende deze maand loopt de uitkering via het Werkplein door. Na de proefperiode krijgen de deelnemers bij geschiktheid een contract bij Randstad. Op dat moment gaan ze aan de slag met taaltrainingen, inburgeringslessen en werknemersvaardigheden. Volgens Jackie Drinkwaard van Elycio Talen stimuleert de wisselwerking tus-sen taalaanbieder en werkgever om taallessen meteen in de praktijk te brengen: “Deelnemers participeren sneller door de ‘taal van de werkvloer’ te integreren in het inburgeringsprogramma.”

Wet Inburgering

Vanaf 2021 gaat een nieuwe Wet Inburgering van start. Met deze wet krijgen gemeenten zelf de regie om statushouders zo snel mogelijk op het vereiste taalniveau te krijgen en aan het werk te helpen. Direct via betaald werk deelnemen aan de Nederlandse
samenleving, is het devies. Deze pilot bij DSV sluit mooi hier op aan bij de doelstelling vanuit de nieuwe wet. Deze wet versnelt het proces om te participeren in de samenleving, aldus Thomas Zwiers: “Je leert het snelst door te doen, samen lunchen in de
kantine of een goed gesprek bij het koffieapparaat bijvoorbeeld.”